Velkavankeus

Velkavankeus ei tänäpäivänä kirjaimellisesti tarkoita, että veloista joutuu vankilaan. Euroopan ihmisoikeussopimuksen mukaan ihmistä ei voida tuomita vankeuteen veloistaan.

Ennen vuotta 1897, kun Suomessa astui voimaan ulosottolaki saattoi velkaantunut henkilö joutua oikeasti vankilaan.

Veloista vankilaan

Veloista voi tänäkin päivänä joutua vankilaan jos velka on aiheutunut rikoksesta. Esimerkiksi maksamattomista sakoista voidaan lain mukaan tuomita vankilaan, jos kyseessä ei ole rikesakko tai rangaistusmääräyssakko.

Mitä velkavankeudella oikeasti tarkoitetaan

Se mitä velkavankeudella oikeasti tarkoitetaan on suurta velan määrää jossa korko kasvaa koron päälle ilman, että nykyisillä tuloilla voidaan lainaa koskaan maksaa takaisin.

Moni mieltää sanan käytön myös lievempiin velkaongelmiin kuten äkkiä aiheutuneeseen velkaantumiseen tai maksukyvyn heikkenemiseen.

Velkavankeus on sitä kun henkilö velkaantuu niin pahasti, että hän ei oikeasti kykene millään järjestelyllä selviytymään veloistaan. Hän maksaa velkaa takaisin, mutta velan määrä jatkaa kasvamistaan.

Tässä kohtaa ainoa keino selviytyä on ulosotto tai hakeutua velkajärjestelyyn.

velkavankeus voi olla vältettävissä

Usein velkavankeus aiheutuu jonkun odottamattoman tapahtuman seurauksena jossa velkaa maksava henkilö ajautuu maksukyvyttömäksi pidemmäksi aikaa. Tyypillisesti lainat jotka aiheuttavat kyseisiä ongelmia ovat suuria, jopa asuntolainan suuruisia lainoja.

Lue myös: Apua velkaongelmiin

Moni nuori saa maksuhäiriömerkinnän jo pelkästään maksamattomista laskuista. Maksuhäiriömerkintä säilyy 2 – 5 vuotta riippuen kuinka nopeasti velka maksetaan. Jos velkaa ei makseta ei merkintää oteta pois.

Nuorille siis vinkki: maksakaa laskut ajallaan. älkää ottako lainaa hetken mielijohteesta. Lainaa kannattaa ottaa vain jos se on tarkoin sunniteltua ja sille on oikeasti tarvetta.

Velka on aina huono juttu

Tämäkään ei pidä paikkansa. Moni meistä jäisi ilman asuntoa tai autoa jos velkaa ei olisi mahdollista ottaa. Kaiken a ja o on kontrolloitu velka, jossa tiedetään tasan tarkkaan kuinka paljon lainaa lyhennetään ja missä ajassa. Samalla ollaan varmoja siitä, että tulot pysyvät sillä tasolla jossa velkaa saadaan vielä lyhennettyä vaikka huonoja aikoja koittaisi.

Lainojen järjesteleminen

Jos useat eri lainat painavat talouttasi, etkä ole joutunut vielä maksukyvyttömäksi voi olla järkevää kokeilla mitä maksaisi lainojen yhdistäminen.

Käytännössä siis yhdistät useat kalliit pienlainat yhdeksi suuremmaksi lainaksi, jolla maksat aikaisemmat lainasi pois. Näin maksaminen helpottuu ja lainakuluista tulee selkeitä.

Hyviä palveluita hakea järjestelylainaa ovat Rahalaitos tai Omalaina