Apua velkaongelmiin

Velkakierre alkaa yleensä kehkeytyä lähes huomaamatta ja kun lopulta huomataan ettei avoimista laskuista selvitä sovittuihin eräpäiviin mennessä ollaan jo vaikeassa asemassa. Vielä tässä kohtaa ehtii tehdä tarvittavat toimenpiteet välttääkseen lisää velkaantumisen tai pahimmillaan luottotietojen menetyksen. Yksi tunnetuimmista tavoista selvitä esimerkiksi pikavippikierteestä on hakea pankista järjestelylainaa. Järjestelylainan avulla maksat useammat pienet ja kalliit avoimet lainasi pois ja saa tilalle yhden hieman suuremman lainan, jota on helppo lyhentää kuukausittain. Tässä kohtaa on erityisen tarkkaa, että uusia lainoja ei oteta enää aikaisempien lainojen maksamiseen. Tämä venyyttää vain entuudestaan velkaa ja sen kestoa.

On tärkeää muistaa, että kannattaa pitää vain yksi lainapositio auki kerrallaan. Toisinsanoen ei kannata ottaa useampaa pikavippiä samanaikaisesti, sillä näiden ylläpitäminen on huomattavasti kalliimpaa kuin yhden suuremman kulutusluoton hakeminen. Muutamia suosittuja tapoja hakea järjestelylainaa on käyttää lainoja kilpailuttavia palveluita kuten Omalaina.fi, Rahalaitos.fi tai Luottonetistä.fi saat pyydettyä järjestelylaina tarjouksen yli 30 pankilta ja rahoituslaitokselta. Voit vapaasti päättää otatko vastaan jonkin tarjotuista lainavaihtoehdoista, joka tapauksessa yksi laina on lähes poikkeuksetta aina edullisempi kuin aikaisemmat pikavipit tai pienlainat. Myös jo luottotietomerkinnän saaneilla on mahdollisuus yhdistelylainaan, lue lisätietoa tästä.

Eroon pikavipeistä – toimi näin

Tee tarkkaa listaus mitä lainoja sinulla on avoinna tällä hetkellä. Laske lainakustannukset yhteen ja katso paljonko maksat lainaa ja lyhennyksiä takaisin kuukausittain. Laske tarvittavat lainasumma järjestelylainalle aikaisempien velkojen kattamiseksi. Lähetä lainahakemus joihinkin tai kaikkiin yläpuolella mainituista lainapalveluista ja ota laina, jossa korot ja lyhennykset ovat huomattavasti edullisemmat kuin nykyisissä lainoissa yhteensä. Liian suuri järjestelylaina voi koitua ongelmaski, joten hae vain sen verran kuin tarvitset.

Kun sinulla on uusi edullisempi laina käytössäsi maksa vanhat lainat pois ja pysyttele tarkkana uuden lainan takaisinmaksun kanssa. Tässä kohtaa vielä voit välttyä velkaongelmiin joutumiselta tai sen seuraamuksilta.

Internetistä löytyy myös paljon vertaistukea velkaantuneille ja asiantuntijoita jotka auttavat sinua ongelmissa. Käytä näitä yhteisöjä ja palveluita apunasi ja selätä velkakierre. Jotkut päätyvät saamaan maksuhäiriömerkinnän maksamattomista veloista. Maksuhäiriömerkintä näkyy luottotietorekisterissäsi 2 – 5 vuotta.

Kun olet päässyyt eroon velkakierteestä, älä enää koskaan lähde yhtä huolimattomasti ottamaan lainaa vaan sunnittele tarkkaan etukäteen, miten maksat lainan takaisin ja kuinka suuren lainan voit ottaa.

Mikä on järjestelylaina?

Järjestelylaina on synonyymi yhdistelylainalle. Lainalla tarkoitetaan yhtä suurempaa ja edullisemaa tarkoin vertailtua tai kilpailutettua lainaa jonka tarkoituksena on maksaa aikaisemmat useammat lainapositiot pois, jolloin lainan hallitsemisesta ja takaisinmaksamisesta tulee huomattavasti helpompaa ja edullisempaa. Tämä on ensimmäinen asia mikä pitää tehdä, jos näyttää siltä että velkaantuminen on karkaamassa käsistä.

Vinkkejä velkaantuneille

Muutamia vinkkejä velkanongelmien kanssa painiville ja henkilöille jotka tosissaan harkitsevat velkojen päästämistä ulosottoon, koska tilanne näyttää toivottomalta.

Konsultoi velkojen asiantuntijaa

Konsultoi asiantuntijaa velkaongelmien suhteen. He tietävät tasan tarkkaan miten tilanteessa kannattaa toimia ja voiko siitä selvitä. Esittelemämme järjestelylaina on ensimmäinen tapa ennakoida ja torjua velkaongelmiin joutumista.

Tunnista tilanteesi

Tunnista tilanteesi etukäteen. Oletko joutumassa velkakierteeseen? Näyttääkö siltä että lainojen hallinointi on vaikeaa? Lainojen kustannukset ovat liian korkeat? On hyvä tietää tasan tarkkaan oman talouden tulot ja menot ja näiden pohjalta tehdä johtopäätöksiä. Kun nämä asiat tunnistetaan, ei velkaongelmiin pitäisi joutua.

Ota rohkeasti yhteyttä luotonmyöntäjään

Älä pelkää olla yhteydessä luotonantajaan jos näyttää siltä, että et pysty maksamaan laskuasi ajallaan. Yhdessä löydätte ratkaisun ensihätään esimerkiksi maksuvapaankuukauden tai lisäaikaa velkojen maksuun.

Yhteenveto:

Velkaongelmat ovat todellinen asia, Suomessa velkaantuneiden määrä on jo hurjan korkea. Suurin osa veloista aiheutuu huolimattomasta lainan hakemistesta, lainoja otetaan pilvin pimein ilman, että takaisinmaksusta ollaan varmoja. Osa kuitenkin ajoutuu sattumalta velkaongelmiin tilanteissa jossa esimerkiksi joutuu työttömäksi tai tapahtuu muuta ennalta odottamatonta. Näissä tapauksissa kannaa tehdä kaikki voitavansa, jotta velkaantuminen saadaan aisoihin. Listasimme artikkeliin muutamia vinkkejä asioista jotka on hyvä ottaa huomioon, jos velkaantuminen näyttää realistiselta tilanteelta.