Lainaa yhteishakijan kanssa

Yhteishakija tai rinnakkaishakija auttaa saamaan paremmat lainaehdot parantamalla luottokelpoisuutta ja pienentämällä luotonantajan riskiä. Yhteishakijaksi ei kuitenkaan kannata olla mikään hyvän päivän tuttu, vaan mieluummin esimerkiksi aviopuolisosi tai muu erittäin läheinen sukulainen. Yhteisvastuullisissa lainoissa on kuitenkin  myös muita sudenkuoppia joihin saatat tietämättäsi astua.

Parhaat yhteislainat

Päivitetty viimeksi: 10. toukokuu 2024
Sijoitus ja luokittelu perustuvat lainapalveluiden suosioon sivustolla.
15 minuuttia
Maksuaika
1000 - 60.000€
Lainasummat
20 vuotta
Ikäraja
1121 ihmistä valitsi tämän tarjouksen
15 minuuttia
Maksuaika
1000 - 60.000€
Lainasummat
20 vuotta
Ikäraja
1747 ihmistä valitsi tämän tarjouksen
15 minuuttia
Maksuaika
1000 - 60.000€
Lainasummat
20 vuotta
Ikäraja
1456 ihmistä valitsi tämän tarjouksen
15 minuuttia
Maksuaika
500 - 60.000€
Lainasummat
20 vuotta
Ikäraja
1771 ihmistä valitsi tämän tarjouksen
15 minuuttia
Maksuaika
500 - 60.000€
Lainasummat
18 vuotta
Ikäraja
1771 ihmistä valitsi tämän tarjouksen

Lainaa rinnakkaishakijan kanssa

Luotonantajat haluavat aina olla varmoja siitä, että lainanhakija pystyy maksamaan lainansa takaisin ajallaan. Mitä suurempi on todennäköisyys sille, että lainanhakija pystyy maksamaan lainansa takaisin sovitussa aikataulussa, sitä paremmilla ehdoilla lainaa voi saada. Luotonantajat pisteyttävät lainanhakijat omien järjestelmiensä mukaan, jota kutsutaan luottoarvioksi.

Luottoarvioon tai luotonantajan tekemään riskiarvioon ei pysty itse vaikuttamaan, jos hakee lainaa yksin, sillä siinä otetaan huomioon aikaisemmat lainat, nykyiset velat, tulot, ikä sekä menot.

Lainahakemukseen voi ottaa mukaan rinnakkaishakijan, jolloin lainaa haetaan yhdessä toisen henkilön kanssa. Luotonantajan ja pankin näkökulmasta tämä parantaa luottopisteytystä merkittävästi, jonka ansiosta asiakkaalle voidaan myöntää nyt suurempi laina pidemmällä maksuajalla ja usein jopa alhaisemmalla korkotasolla.

Yhteishakija kannattaa ottaa vain suuremmille lainoille

Yhteishakijan ottaminen mukaan lainasopimukseen voi monelle olla ristiriitainen tilanne. Tämä johtuu siitä, että on monia tilanteita, joissa kaverisuhteet ovat kärsineet, kun toinen on tullut mukaan vastaamaan lainasta yhteisvastuullisesti.

Me suosittelemme ainoastaan ottamaan lainahakemukseen mukaan sellaisen henkilön, joka on tuttu, turvallinen ja luotettava jo pitkänajan takaa. Tällaisia ovat esimerkiksi avo- tai aviopuoliso, vanhemmat tai sisarukset.

Yhteisvastuu lainan kohdalla tarkoittaa sitä, että mikäli alkuperäinen lainanottaja ei selviä lainastaan: joutuu yhteishakijana ollut henkilö vastaamaan lopusta lainasaldosta kuin omastaan ja tekemään lyhennyksiä itsenäisesti, jos toinen on ajautunut esimerkiksi maksukyvyttömäksi syystä tai toisesta.

Eli hae yhteislainaa vain harkiten ja varmista, että molemmat osapuolet ymmärtävät mistä on kyse ja mihin pitää sitoutua.

Kuka voi ryhtyä rinnakkaishakijaksi?

Suomessa lainaa voi hakea yksin tai kahdestaan. Tässä artikkelissa puhumme kuitenkin yhteislainoista, jotka ovat vakuudettomia ja joita haetaan suoraan verkon välityksellä.

Verkosta haettavien lainojen kohdalla jokainen luotonantaja asettaa omat kriteerinsä lainanhakijan suhteen. Siksi suosittelemme sinua valitsemaan lainapalvelun, joka pystyy toimittamaan yhteislainahakemuksen yli 25 pankille yhdellä kertaa.

Koska laina haetaan kahdestaan, on hyvin suuri todennäköisyys, että lainatarjouksia voi tulla yli 10 kappaletta, joiden joukosta voitte valita parhaimman.

Vaikka rinnakkaishakijana oleminen on sitovaa, ei pyydetyt lainatarjoukset ole sitovia ennen kuin sopimuksen molemmat osapuolet allekirjoittavat loppuunviedyn lainatarjouksen.

Tärkein kriteeri yhteishakijan kohdalla on luottokelpoisuus eli hakemuksessa mukana olevalla henkilöllä ei saa olla maksuhäiriömerkintää. Sama käytäntö on myös tavallisten lainojen kohdalla, lainaa ei voida myöntää, jos hakijalla on aktiivinen merkintä luottotietorekisterissä.

Näin haet lainaa yhteishakijan kanssa

Lainan hakeminen olitpa sitten yksin tai kaksin, kannattaa aina aloittaa lainapalveluiden aktiivisella vertaamisella. Sivuillamme on esitelty useita suosittuja lainapalveluita, joiden avulla voitte saada jopa yli 10 lainatarjousta yhdellä hakemuksella.

Olisi aika tuskaista käydä täyttämässä jokaisen luotonantajan oma hakemuslomake ja odottaa päätöstä, siinä menisi monta päivää. Esittelemiemme lainapalveluiden avulla tavoitat yli 20 pankkia ja rahalaitosta heti ja saat lainatarjoukset jo saman päivän aikana, kilpailutettuna.

  • Aloita siis valitsemalla sopiva lainapalvelu ja siirry täyttämään lainahakemus. Istuta yhteishakija viereesi, kun täytätte lainahakemusta.
  • Lähetä hakemus ja odota lainatarjousten saapumista. Usein ensimmäiset lainatarjoukset annetaan saman tien ja viimeisimmätkin seuraavan 24 tunnin kuluessa.
  • Kun sopiva laina löytyy, valitkaa tarjous ja allekirjoittakaa lainasopimus. Lainasopimuksen allekirjoittamiseen tarvitaan verkkopankkitunnukset tai mobiilivarmenne.
  • Laina maksetaan hakemuksessa ilmoitetulle tilille mahdollisimman nopeasti.

Ristiriita tai erimielisyystilanteissa kannattaa käyttää kuluttajan suojalakiin perustuvaa oikeutta peruuttaa laina 14 vuorokauden kuluessa lainasopimuksen solmimisessa.

Lainan voi maksaa myös etukäteen nopeammalla aikataululla, vaikka siinä olisi mukana rinnakkaishakija. Itse asiassa suosittelemmekin tätä vaihtoehtoa, jos vain oma talous antaa tehdä suurempia lyhennyksiä. Kuitenkin yhteislainat ovat yleensä melko suuria ja vaativat pitkän maksuajan, jotta lyhennykset pysyvät kohtuullisina.

En saa lainaa yksin – kokeile rinnakkaishakijaa

Lakimuutokset ovat vaikeuttaneet suomalaista yksityistä rahoitusta kuluttajien suuntaan siten, että olemme huomanneet yhä useamman lainanhakijan saavan kielteisen luottopäätöksen jo kättelyssä.

On hyvä muistaa, että lainanvälittäjät ovat erinomainen apu lainatarjousten pyytämiseen, mutta nämä palvelut eivät itse voi vaikuttaa luotonantajien asettamiin vaatimuksiin. Jos et ole varma mistä syystä lainahakemuksesi hylättiin, ota yhteyttä rohkeasti lainapalveluun, jos he osaisivat kertoa tarkemmin.

Mikäli tarvitset lainaa ja lainapäätöksen hylkäysperuste oli epävarma tai nykyiset tulosi eivät ole riittävät – saat hyvin korkealla todennäköisyydellä positiivisen lainapäätöksen, kun otat mukaan yhteishakijan.

Yhteishakija muista nämä:

  • Jos lainanhakija ei pysty selviytymään lainakuluistaan joudut vastaamaan tästä lainasta kuin omastasi.
  • Toisinaan talousasioissa voi sotkea myös suhteita, jonka takia rinnakkaishakijan tulee olla tuttu ja turvallinen henkilö, joka oikeasti on sitoutunut, sama koskee myös lainanhakijaa.
  • Älä edes harkitse liittyväsi mukaan lainaan, jossa henkilö hakee aivan liian suurta lainaa omiin tuloihinsa nähden.