väliaikainen korkokatto

Väliakainen korkokatto lähenee loppuaan

Suomessa on jo pidemmän aikaa pyritty estämään ylivelkaantuneisuuttaa sääntelemällä kulutusluottojen korkoja entistä tarkemmin. Vuoden 2019 Syyskuussa voimaan astunut 20 prosentin korkokatto sai seurakseen tänä vuonna väliaikaisen korkokaton, joka määräsi kaikkien lainojen korot maksimissaan 10 prosentiin.

Monet lainanhakijat ja paljon kuluttajaluottoja käyttävät ihmiset hurrasivat korkojen alentumista, kunnes totuus siitä, että lainojen saaminen hankaloituu paljastui.

Monet perinteiset pikalainoja myöntävät yritykset lopettivat toimintansa, osa lopullisesti ja osa väliakaisesti koska lainaamisesta tehtiin kannattamatonta.

Koska luotonantajan näkökulmasta lainojen riskisyys kasvoi on luotonantajien valittavat erittäin tarkasti ne henkilöt kenelle laina voidaan myöntää. Väliaikaisella korkokatolla oli selkeä vaikutus luotonantajien luottokelpoisuuden arviointi -prosesseihin, joihin lisättiin uusia vaatimuksia.

Vuonna 2019 Suomen Pankin antaman arvion mukaan kulutusluottojen määrä Suomessa nousee 22 miljardiin euroon, kun mukaan otetaan ulkomaiset pankit. Kuitenkin uudet muutokset lainojen sääntelyssä on ajanut useita pienempiä digipankkeja siirtämään liiketoimintaansa muualle heikentäen yksittäisten kuluttajien mahdollisuuksia saada lainaa.

Jatkuuko korkokatto?

Näillä näkymin korkokatto tulee todennäköisesti jatkumaan. Niille kuluttajille, jotka ovat saaneet edullista lainaa se on hyvä juttu. Muille jotka ovat jo aikaisemmin hakeneet korkokaton ulkopuolisia lainoja se on huono juttu, sillä on hyvin vaikea saada aikaisemmat luotot vaihdettua uusiksi edullisemmiksi lainoiksi esimerkiksi lainojen yhdistämisen avulla.

On olemassa palveluita jotka auttavat kuluttajia löytämään parhaimmat lainatarjoukset. Tälläisiä palveluita kuten Omalaina on järkevää käyttää silloin, kun tuntuu että maksaa omasta nykyisestä lainasta liikaa.

Jos korkokatto tulee jatkumaan nähtäväksi jää koskeeko se nykyisiä ennen 1.1.2021 haettuja lainoja, joka tarkoittaisi että näiden lainojen korkoja ei määriteltäisi väliaikaisen 10 prosentin korkokaton mukaan.

Ei koske luottokortteja tai osamaksuja

Väliaikainen korkokatto ei ollut läpihuuto, sillä se säädettiin koskemaan vain perinteisiä lainoja. Edelleen esimerkiksi perinteiset luottokortit ja osamaksut kustantavat asiakkailleen 20 prosentin nimelliskoron, todellinen vuosikorko voi olla enemmänkin.

Nopeelainassa olemme tutkineet suomalaista rahoitusta jo vuosia ja olemme huomanneet perinteisten netistä haettavien lainojen olevan edullisempia kuin osamaksut tai muut vaihtoehtoiset rahoitusmuodot.

Jos sinulla on ylimääräisiä osamaksuja tai luottokorttivelkoja, suosittelemme kokeilemaan uuden edullisemman lainan hakemista joilla nämä kalliimmat aikaisemmat lainat voi maksaa pois.

Kokonaisuudessaa huono juttu korkokatto ei ole ollut. Monet kuluttajat ovat entistä tietoisempia erilaisista lainavaihtoehdoista ja niiden vertailemisesta kuin koskaan aikaisemmin. Ehkä jopa velkaantuneisuuden määrää on onnistuttu vähentämään, sillä uusia maksuhäiriöitä on vaikeampi saada.

Kuitenkin niille jotka ovat jo kauan aikaa sitten ottaneet suurempaa kalliimpaa lainaa – taloudellinen ahdinko vain paisuu, kuun uuden edullisemman lainan saaminen vaikeutuu.

Jos haluat itse tutustua korkokattoon ja sen vaikutuksiin voit lukea ajankohtaisen KKV:n tiedotteen kulutusluottojen enimmäiskorosta.