Osamaksu – miten se toimii?

Osamaksu on maksutapa, jossa kuluttajan ei tarvitse maksaa koko tuotten hintaa välittömästi, vaan se pilkotaan osiin. Maksuajan sii itse yleensä valita, mutta tyypillisesti osamaksusopimukset ovat jotain 3 kuukauden ja 50 kuukauden väliltä. Pidempi takaisinmaksuaika luonnollisesti tarkoittaa pienempiä kuukausieriä, mutta samalla myös maksettava summa kasvaa koron myötä.

Etu tässä maksutavassa on siinä, että kuluttaja saa tuotteen heti käyttöönsä sopimusta vastaan. Jos osamaksun maksaminen ei onnistu joutuu asiakas luopumaan ostamastaan tuotteesta ja menettää omistusoikeuden tuotteeseen.

Osamaksu on joustava valinta

Osamaksu sopii erinomaisesti esimerkiksi kodinelektroniikka ostoksiin, jotka ovat suurempia kertahankintoja. Nykyään laskutuspalveluiden avulla voi osamaksulla ostaa lähes mitä tahansa, puhelin on yksi tyypillisimpiä osamaksun kohteita. Kannattaa kuitenkin muistaa, että osamaksukin on eräänlainen laina, ilmaista rahaa ei ole olemassakaan.

Miten ostan osamaksulla?

Kun tarvitset jonkin tuotteen etkä halua tai voi maksaa sitä välittömästi kerralla, punnitse maksuvaihtoehtoja. Laske mitä tuote maksaa todellisten kulujen jälkeen ja vertaile rahoitusvaihtoehdot. Oletko kuullut esimerkiksi korottomista pikavipeistä? Jos et ole vielä näitä lunastanut ovat ne edullisempia maksutapoja kuin osamaksut. Niiden avulla saat korotonta lainaa, jopa 2 kuukauden ajaksi.

Toki jos tarvitset pidempää maksusuunnitelmaa on osamaksu ainoa vaihtoehto. Pääsääntönä on, että mitä lyhyempi maksuaika sitä vähemmän kertyy kuluja, joten laske tarkkaan tuotteen todellinen hinta.

Älä mene halpaan

Alennustuotteiden kohdalla on pieni sudenkuoppa osamaksujen suhteen. Kun päätät ostaa alennustuotteen osamaksulla, kumoavat osamaksun kustannukset lähes täysin alennuksen määrän. Näin päädyt maksamaan tuotteesta jokatapauksessa normaalin hinnan.

Voiko osamaksulla ostaa ilman luottotietoja

Yleensä luottotiedot tarkistetaan tarkkaan. Osamaksulla luottotiedottomalle on erittäin vaikeaa saada, sillä moni palvelu tarkistaa automaattisesti esimerkiksi verkko-ostosten yhteydessä henkilön luottorekisterin. Olemme keskustelleet tästä asiasta aikaisemmin yhdessä artikkelissa. Kyseisessä artikkelissa summattiin, että lainan / osamaksun saaminen luottotiedottomana on haastavaa, muttei mahdotonta.

Lähes kaiken voi ostaa osamaksulla

Osamaksulla voit ostaa lähes mitä tahansa verkosta ja myymälöistä. Voit ostaa elektroniikkaa, koruja, tietokoneita ja niin edelleen.

Yhä suositumpaa osamaksujen rinnalla on nykyään myös jousto- ja kulutusluotot. Esimerkiksi joustoluotot toimivat kuin virtuaalinen luottokortti, jossa maksat vain käyttämästäsi summasta. Nämä ratkaisut voivat tulla jopa edullisemmaksi kuin perinteiset maksumuodot.

Voit tutustua koko maksuvaihtoehtojen arsenaaliin vertailussamme.