Mobiilipelit ja luottokortti

Kännykkä- ja mobiilipelit, joissa pelaaja etenee nopeammin ostaessaan pelinsisäisiä “bonuksia tai leveleitä” on johtanut siihen, että nuoret pelaajat tai lapset jotka ovat koukussa puhelinpeleihin saattavat pahimmillaan tilata vanhempien luottokortilla tai kännykkälaskuun näitä “mikrotransaktioiksi” kutsuttavia peliominaisuuksia.

Miten toimia jos lapsi pelaa jatkuvasti?

Pelaaminen ei itsessään ole ongelmallista vaan parhaimmillaan se on jopa kehittävää, mutta jos pelaaminen menee liiallisuuksiin se saattaa aiheuttaa riitaa jopa perheen jäsenten kesken. Tästä syystä peli-ajoista on järkevää pitää kiinni etenkin nuorempien pelaajien kohdalla.

Ongelmia mobiilipelaaminen todella aiheuttaa kun huomataan ylimääräisiä outoja laskuja peliyhtiöiltä, jotka saattavat pahimmillaan olla jopa tuhansia euroja. Esimerkiksi yhdessä vaiheessa uutisissa oli jatkuvasti juttua siitä miten joku lapsi oli aiheuttanut jopa kymmenien tuhansien eurojen kulut mobiilipelaamisella.

Tämän takia on erittäin tärkeää, että vanhemmat varmistavat ettei peliin ole liitetty mukaan esimerkiksi luottokorttia tai maksutapaa, joka aika usein on jouduttu liittämään pelin ladanneeseen tiliin Apple Storesta tai play-kaupasta. Tällöin tiedot ovat tallentuneena käyttäjätilillesi. Varmista siis, että lapsellasi ei ole käytössä samaa tiliä johon maksutiedot on tallennettu.

Pelissä etenemisestä maksaminen ei aina ole huono juttu

Kun puhutaan vanhemmista pelaajista on heidän rahan käyttönsä täysin oma asia. Moni tykkääkin laittaa mielummin rahansa virtuaalipelien pelaamiseen kuin moneen muuhun asiaan. Se on täysin sama juttu kuin esimerkiksi elokuvissa käyntöi tai viihde-ilta kavereiden kanssa. Itse hankitut rahat saa käyttää mihin haluaa, mielellään kuitenkin järkevästi.

luottokortti mobiilipeleissä

Miten toimia jos lapsi on aiheuttanut pelaamisellaan laskun?

Jos lapsi on pelaamisellaan aiheuttanut yllätyksellisen tai odottamattoman laskun, on tähän kilpailu- ja kuluttajavirastolla selvä vastaus. Tee näin:

  1. Ota yhteyttä pelifirmaan joka on laskun takana mahdollisimman nopeasti, jos et itse ole ostojen takana ilmoita että laskun on aiheuttanut alaikäinen pelaaja, joka ei ymmärrä pelin maksullisuutta.
  2. Jos maksuvälineenä on luottokortti tai puhelinlasku voit ottaa yhteyttä myös näiden palveluiden tarjoajiin.

Jos et ole varma mitä tehdä myös kuluttajaneuvonta auttaa sinua tälläisissa tilanteissa. Asia on selvitettävä mahdollisimman nopeasti, jotta mahdollisuus saada rahat takaisin on suurempi.

Miten lapsi voi pelata ilman laskua

Useimmiten kulut aiheutuvat juuri pelien sisäisistä ostoista, joka onnistuu helpoimmillaan muutamalla painalluksella jos maksutiedot ovat liitetty pelikäyttäjään. Välttääksesi tälläinen tilanne kannattaa kirjautua eri tilille pelaamaan. Voit myös estää luottokorttien tai maksutietojen käyttämisen pelaamisen yhteydessä puhelimen asetuksista.

Jos lapsi pelaa omalla puhelimellaan, harkitse prepaid puhelinliittymän hankkimista, näin kulut ovat aina rajattu.