Elämää vähällä rahalla – näin vähemmän on enemmän

Päivitetty viimeksi: 10. toukokuuta 2024
Elämää vähllä rahalla

Elämä vähällä rahalla on hyvin kurinalaista mitä tulee ostoksiin ja muihin hankintoihin. Totuus on, että pienillä tuloilla tulee toimeen, mutta luksusta se ei ole.

Usein syynä tiukkaan budjettiin tai heikkoon rahatilanteeseen ovat, yllätys yllätys, aikaisemmat lainat. Vanhat lainat ovat monesti riesa, etenkin jos ne on haettu aikana, jolloin korot olivat huomattavasti tätä päivää korkeammalla.

Hyvä esimerkki tällaisesta tilanteesta on esimerkiksi verkosta haettu vakuudeton auto- tai mökkilaina, jonka korkotaso oli yli 10 prosentin luokkaa.

Kauan sitten haettu laina ei ole ainoa tae sille, että nykyiset lainat ovat todennäköisesti edullisempia.

Me suosittelemme vuosittain kilpailuttamaan lainat tai pyytämään tarjoukset yhdistelylainasta, jolla voi maksaa aikaisemmat velat pois. Lainatarjousten pyytäminen ei maksa mitään ja vastauksen saa nopeasti, usein jo saman päivän aikana.

Lainaan liittyvien kustannusten laskiessa, rahaa vapautuu myös arkipäiväiseen elämiseen.

Mainos
5.0
15 minuuttia
Maksuaika
100 - 60.000€
Lainasummat
1747 ihmistä valitsi tämän tarjouksen
5.0
15 minuuttia
Maksuaika
1000 - 60.000€
Lainasummat
1771 ihmistä valitsi tämän tarjouksen
5.0
15 minuuttia
Maksuaika
1000 - 60.000€
Lainasummat
1456 ihmistä valitsi tämän tarjouksen

Tiestikö: Lainojen yhdistämisen avulla voi säästää 3 minuutin lainahakemuksella, jopa tuhansia euroja. Keskimääräinen lainojen yhdistelijä saa säästöä noin 1000 – 4000 euroa verrattuna aikaisempaan lainaan. Lisäksi lainojen ylläpito helpottuu.

Mitä tarkoittaa elämää vähällä rahalla?

Termillä viitataan tiukkaan kuukausittaiseen budjettiin, jolla on saatava perustarpeet kuten ruoat, vuokrat, velat tai muut pakolliset kustannukset hoidettua.

Jos otetaan esimerkiksi tavallinen suomalainen työssäkävijä, jonka palkka on hieman yli 2500 euroa. Aluksi se saattaa kuulostaa suurelta, mutta kun otetaan huomioon kotitalouksien tekemät hankinnat kuten kesämökki, auto, lomamatkat ja niin edelleen ei oikeasti varsinaiseen elämiseen jää juurikaan rahaa.

Jossain määrin vähällä rahalla eläminen on myös kulutustottumuksista kiinni. Jos on suuri perhe, rahaa on luonnollisesti vähemmän. Toiset taas sijoittavat osan ylimääräisistä tuloistaan osakkeisiin ja säästötileille.

Mietitään suomalaista yhteiskuntaa ja pohdintaan, ketkä oikeasti kuuluvat vähätuloisten kategoriaan:

  • Opiskelijat
  • Työttömät
  • Eläkeläiset
  • Yksinhuoltajat
  • Työkyvyttömät

On kuitenkin huomioitava, että jotkut kyseisessä kategoriassa eivät kuulu niukkuusrajalle esimerkiksi perinnön tai pääomatulojen ansiosta.

Pieni palkka tai pienituloisuus ei aina tuo mukanaan murheita

Kaikille palkka tai tulotaso ei ole tärkeää. Monet elävät tahallaan ”niukkaa elämää” eli karsivat ylimääräisistä hyödykkeistä. Tätä termiä kutsutaan sijoittajien kesken downshiftaamiseksi eli hiljattaisesta työelämästä irtiottamisesta.

Kyse on pääomatulojen hankkimisesta siirtämällä ylimääräisistä hyödykkeistä karsitut varat säästöön osakkeisiin ja rahastoihin siinä toivossa, että korkoa korolle -efekti tuo taloudellisen riippumattomuuden ennen varsinaista eläkeikää.

Perheiden, jotka oikeasti ovat pienituloisia on tultava toimeen omin avuin. On leikattava ylimääräisistä asioista pakosti ja keskityttävä siihen, että budjetti riittää seuraavaan palkkapäivään.

Suomessa on runsaasti työssäkäyviä ihmisiä, jotka elävät kädestä suuhun. On jännä nähdä miten Suomen kaltaisessa hyvinvointivaltiossa ei vieläkään ole kaikilla mukavat oltavat. Monesti puhutaan jopa kannustinloukku ongelmasta, kun tuntuu paremmalta jäädä tukien varaan kuin mennä töihin.

Pieni palkka on ongelma etenkin yksinhuoltajilla

Yksinhuoltajiksi joutuneet ovat usein taloudellisesti heikommassa asemassa ja joutuvat monesti ottamaan lainaa turvatakseen lapsen kasvuympäristön ja toimeen tulemisen.

Me suosittelemme etenkin yksinhuoltajia kokeilemaan nyt viimeistään pyytää lainatarjoukset lainojen yhdistämisestä ja kokeilemalla oikeasti pääsemään eroon kalliista osamaksuista, laskuista ja muista korkean koron rahoitustuotteista kertaheitolla.

Ota uusi järjestelylaina ja maksa velat heti pois. Elämäsi helpottuu ainakin talouden osalta.

Vähällä rahalla eläminen on tarkkaa puuhaa

Vähällä rahalla toimeen tuleminen edellyttää talouden tarkkaa suunnittelua, eli budjetointia etukäteen. Jos olet vähätuloinen ja tuntuu, että rahat eivät riitä loppukuuhun kannattaa jo etukäteen laskea seuraavan kuukauden kulut ja ynnätä ne palkan tai tulojen kanssa.

Katso jos voit karsia turhista menoista, monesti sellaisia oikeasti on. Netflix, Spotify ja 1000 Mbit netti. Pohdi tarvitsetko oikeasti tiettyjä asioita tai palveluita, jos et, luovu niistä.

Kokeile myös vierailla kirpputoreilla tai paikoissa, joissa tuotteita saa alennus hinnoin. Protippi oikeasti säästeliääseen elämiseen on käydä kaupassa sunnuntaisin ostamassa -30% merkittyjä tuotteita.

 Ruokaostoksiin menevät kulut laskevat 30 prosenttia kuukaudessa, mikä 1000 euron menoissa tarkoittaa jo 300 euron säästöjä. Merkityt tuotteet eivät siis ole pilalla, vaan niiden parasta ennen päivämäärä on tulossa pian vastaan.

Viimeisimpänä vaihtoehtona voit harkita kulutusluottoa

Vakuudeton kulutusluotto on helppo hakea netistä ja se maksetaan usein jo saman päivän aikana. Kannattaa kuitenkin pohtia tarkkaan, kannattaako ylimääräistä lainaa ottaa, jos tuntuu, että talous on jo valmiiksi kuormittunut.

Jos olet lainan kannalla, muista ainakin vertailla eri luotonantajat palvelussamme ilmaiseksi.