auton kustannukset

Auton kustannukset muodostuvat eri osista. Suurin menoerä on auton hankintakulu, joka maksetaan heti autoa ostaessa. Auton hinnan kuitenkaan kannata antaa hämätä sillä auton omistajan on maksettava myös autovero perustuen moottorin tehoihin ja auton ikään. Pääsääntöisesti mitä vanhempi auto ja mitä isompi kone sitä enemmän joudut veroja pulittamaan.

Nykyään paljon yleistyneet hybridi- ja sähköautot ovat tuoneet helpotusta autoveroihin, mutta lähtöhinnoiltaan ne ovat usein huomattavasti kalliimpia vaihtoehtoja vaikka verokevennyksen laskisi mukaan.

Auton rahoittaminen on siis yksi suurimmista haasteista mitä auton kustannuksiin tulee. Tästä syystä on järkevä vertailla eri rahoitusvaihtoehdot ja suosittelemmekin käyttämään Omalaina.fi palvelua.

Mukavia säästöjä autoilun tarkoitusperästä riippuen voi tehdä myös käytetyn auton ostamisella.

auton kustannukset

Tärkeitä huomioitavia kustannuksia autoilussa

Autoilun kustannukset koostuvat pääsääntöisesti auton hankintahinnasta ja veroista. Kun auto on ostettu seuraavat kustannukset aiheutuvat vakuutusmaksuista, korjauksista ja huolloista sekä polttoaineesta.

1. Kilpailuta rahoitusvaihtoehdot: kilpailuttamalla rahoitusvaihtoehdot voit säästää jopa tuhansia euroja auton hankintahinnassa. Pohdi myös ostatko uuden vai hieman vanhemman auton tai ostatko sähköauton. Kannattaa laskea esimerkiksi Exceliin mahdolliset menoerät.

Vinkki: Nykyään on myös tarjoilla edullisia leasing-vaihtoehtoja autoiluun. Saat edullisesti huippumenopelin käyttöösi, eikä sinun tarvitse ostaa omaa autoa erikseen. Halutessasi voit sopimuksen päätyttyä lunastaa leasing-autosi sovittuun hintaan.

2. Vakuutusmaksut: Vakuutusmaksuissa kannattaa kiinnittää huomiota keskittämisetuihin tai tutkia alennuksia jotka usein ovat määrä-aikaisia. Voit myös harkita tarvitsetko täyden kattavan kasko-vakuutuksen vai riittääkö pelkästään pakolliset vakuutukset riippuen autosi arvosta.

3. Korjaukset ja huollot: Älä aliarvioi näitä kustannuksia. Myös määräaikaishuollot ja muut pakolliset huoltotoimenpiteet voivat tuoda merkittäviä lisäkustannuksia. Korjauksista puhumattakaan jos satut ostamaan hieman vanhemman auton joka temppuilee.

4. Polttoainekulut: Bensakulut ovat perinteisin menoerä autoilijalle. Bensakulut ovat täysin riippuvaisia ajetusta määrästä, jos ajat pitkiä työmatkoja muodostavat polttoainekulut suurimman osan autoilun kustannuksista. Bensassa ei hurjasti voi säästää, moni kuitenkin käyttää mielellään bensa-asemien asiakkuuskortteja joilla saa kerrytettyä bonuspisteitä. Tälläisiä on ainakin S-etukortti, Teboil-kortti ja Nesteen oma.

Autoilu on kallista puuhaa

Autoilu on siis melko kallista puuhaa vaikka ostaisit vanhemman auton edullisesti. Näillä vinkeillä voit kuitenkin säästää sen mikä säätettävissä on, parhaimmillaan jopa satoja ellei tuhansia euroja vuodessa. Otetaan alapuolelle pieni esimerkki mitä alle 20 000 euron auto kustantaa vuositasolla.

Esimerkki autoilun kustannuksista: Auto maksaa 17800€ (bensa), jos arvon-alenemista ei oteta huomioon tulee vuosikustannuksiksi polttoaineesta riippuen noin 3000 euroa. Kuukaudessa tämä tarkoittaa 260 euroa johon lisätään mahdollisesta rahoituksesta kertyvät kustannukset.

Kun verrataan vastaavia leasing-autoja huomataan, että voidaan saada jopa parempaa autoa alle kuukausihinnan pysyessä samana ellei edullisempana.